Slim besparen bij de FOD Financiën

Infofiche
  • Projectcategorie: economisch.
  • Beschrijving en doel van het project: in eerste instantie een aantal grote uitgavenposten analyseren waar de FOD Financiën op een relatief eenvoudige manier structurele besparingen kan realiseren. Daarna verschillende voorstellen formuleren om deze besparingen concreet te kunnen uitvoeren. Vervolgens deze projecten implementeren en realiseren. Het einddoel is om door efficiëntie- en/of effectiviteitswinsten, met de toegekende begrotingsmiddelen een beter resultaat te bereiken.
  • Vooruitgang van het project:  60 %.  
  • Interne partners: de algemene administraties en de stafdiensten
  • Betrokken doelgroepen: hangt af van project tot project.
  • 1 kerncijfer: 5 %: oorspronkelijke doel van de besparingen. 
Interview
Jo Denijs
Jo Denijs
Adviseur-generaal
Stafdienst Begroting en Beheerscontrole

Kunt u de situatie voor en na het project beschrijven?

Jo Denijs: De daling van de ontvangen begrotingskredieten ingevolge de opgelegde besparingen en de andere beslissingen van de  regering zorgt ervoor dat we met minder middelen moeten trachten onze doelstellingen te realiseren. Daarom was het nodig om te kijken waar we als organisatie structureel kunnen besparen. Concreet willen we een besparing van minstens 5 % realiseren voor alle grote vermelde uitgavenposten (artikel lezen).

Het project is nog volop bezig. Het einddoel is om, door efficiëntie- en/of effectiviteitswinsten, met de toegekende middelen een beter resultaat te bereiken, zonder daarbij hinder voor de medewerkers te veroorzaken.

Wat zijn de belangrijkste succesfactoren van het project?

Jo Denijs: Het programma staat of valt met de samenwerking tussen de verschillende administraties/stafdiensten. Zij kunnen, vertrekkende van de huidige situatie, immers zelf aangeven wat beter/goedkoper is. Die entiteiten kunnen daarbij zelf voorstellen formuleren, zonder dat er extreme maatregelen worden genomen of het werk onmogelijk wordt gemaakt.

De medewerking van de verschillende administraties en stafdiensten draagt er dus in belangrijke mate toe bij dat de projecten efficiënt verlopen.

Onder andere de maatregelen die de regering neemt en de bijkomende opgelegde besparingen zorgen ervoor dat de verschillende acties en projecten nodig zijn.

Wat zijn de verwachte resultaten?

Jo Denijs: Voor een aantal onderdelen binnen het programma werden de 5 % besparingen al gehaald. Voor een aantal komt dit vooral door de inzet van de verschillende administraties en stafdiensten; voor een aantal andere werden we geholpen door toevallige externe omstandigheden. Zo streefden we naar lagere uitgaven voor energie, iets waarbij de zachte winters van de laatste jaren ons zeker geholpen hebben.

Wat is de impact voor de partners en de burgers?

Jo Denijs: Wat de precieze impact voor de burgers zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt immers af van de uitvoering van de geplande projecten binnen het programma. De impact kan zich voor de burgers bijvoorbeeld beperken voor bepaalde zaken tot het ontvangen van een gewone brief in plaats van een aangetekende zending (die zes keer meer kost).

Voor de externe partners hangt dit af van hun betrokkenheid en het type project. Het kan zijn dat we door de besparingen op termijn op zoek gaan naar andere partners of dat we de samenwerking met de huidige partners herbekijken.

Wat zijn de voordelen voor de organisatie op lange termijn?

Jo Denijs: Er zijn verschillende voordelen op lange termijn. Zo zullen onze FOD en onze medewerkers efficiënter werken, waardoor de beschikbare middelen optimaal kunnen worden ingezet op plaatsen waar ze het meest nodig zijn (bijvoorbeeld informatica-investeringen).

Daarnaast laat de besparingsoefening ook toe om beter gewapend te zijn tegen de beperkende maatregelen die de ministerraad oplegt. Als we er in slagen om 5 % te besparen op de gekozen grote uitgavenposten, hebben we immers extra ruimte om enerzijds andere projecten te financieren of om volgende opgelegde besparingen iets makkelijker te verteren.

Ten slotte maken de betrokken administraties en stafdiensten zelf ook de besparingsoefening en denken ze hierbij na over de uitgaven. Dat kan op termijn nog bijkomende voordelen opleveren en tot een betere besteding van de middelen leiden.